Γιορτές της Πέτρας 2019

Γιορτές της Πέτρας 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2019 – 3Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Οι Γιορτές της Πέτρας 2019, πραγματοποιήθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, κατά το χρονικό διάστημα 21 Ιουλίου-28 Ιουλίου 2019, στα Λαγκάδια της Αρκαδίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.
Το 3ο Εργαστήριο της Παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των Γιορτών της Πέτρας, εστίασε ιδιαίτερα στην πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων. Σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι αρχιτέκτονες καθώς και ιδιαίτερα έμπειροι πρωτομαστόροι της πέτρας από Λαγκάδια και Μακεδονία (Πεντάλοφο), μετέφεραν στους εκπαιδευόμενους, την πλούσια γνώση και εμπειρία τους, στην δύσκολη τέχνη της λιθοξοϊας. Η πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων περιελάμβανε επίσης την αποκατάσταση παραδοσιακής δημόσιας κρήνης, την κατασκευή παραδοσιακού φούρνου και την κατασκευή τμήματος καλντεριμιού, σε επιλεγμένα σημεία, εντός του οικισμού των Λαγκαδίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι στο 3ο Εργαστήριο συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι και άτομα προερχόμενα από άλλους χώρους, εκτός των αρχιτεκτόνων, πολιτ. μηχανικών, τεχνιτών. Αναδείχθηκαν έτσι, με χαρακτηριστικό τρόπο, ο προβληματισμός και η δημιουργικότητά τους , εμπλουτίζοντας τα αποτελέσματα των εργασιών. Κατά τη διάρκεια του επταήμερου Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων, οι ακόλουθες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
-Κυριακή, 21 Ιουλίου: Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα έργα , εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο των μαστόρων, εντυπωσίασαν το κοινό, το οποίο παρακολούθησε την εξαιρετική παρουσίαση που έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Ν. Βατόπουλος.
-Δευτέρα, 22Ιουλίου : Παρουσίαση του βιβλίου «Ροοκρήνες της Αρκαδίας», του Kαθηγητή ΑΠΘ κ. Αργ. Πετρονώτη, την οποία έκανε η κ. Z. Σαλίμπα. Συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις Η κ. Α.. Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Παν. Πελοποννήσου, ο Δρ. Π. Στέφας, ο κ. Παπαχατζής και ο κ. Πετρονώτης. Παραβρέθηκαν στελέχη του ΥΠΠΟΑ μεταξύ των οποίων η κ. ΣΤ. Φωτοπούλου, Διευθύντρια ΔΙΝΕΠΟΚ και κ. Γ. Δρίνης, προϊστάμενος ΔΙΝΕΠΟΚ, εκπαιδευόμενοι του 2ου Θερινού Σχολείου για το Αγροτικό τοπίο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.
- Κυριακή 28 Ιουλίου : Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά. Ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και Ακαδημαϊκός υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και επίτιμο μέλος των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. Τον εξαιρετικό συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου των ΑΝΘΕΩΝ Β. Γκανιάτσας. Συμμετείχαν με σημαντικές εισηγήσεις οι : Δρ. κ. Γ. Μαγγίνης, Επιστ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, κ. Στ. Βλίζος, Επικ. Καθηγητής Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου., η κ. Ν. Γαλανίδου, καθηγήτρια προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γ. Σμύρης, Επικ. Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Παν. Ιωαννίνων και η κ. Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του 3ου Εργαστηρίου και πλήθος κόσμου
. Στο πλαίσιο των Γιορτών της πέτρας 2019, πραγματοποιήθηκαν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, που διοργανώθηκε από τη ΔΙΝΕΠΟΚ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ. Συγκεκριμένα:
Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, η προβολή της ταινίας «Τα δάκρυα του βουνού», με θέμα τη ζωή μιας κομπανίας μαστόρων της πέτρας σε σκηνοθεσία του Στ. Χαραλαμπόπουλου. Η προβολή της ταινίας ήταν αφιερωμένη στους Λαγκαδινούς μαστόρους της πέτρας και στο 3ο Εργαστήριο της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Θερινού Σχολείου « Ο αγροτικός χώρος ως πολιτιστική κληρονομιά».
Στις 26 Ιουλίου, στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, πραγματοποιήθηκε η στρογγυλή τράπεζα με θέμα « Διαφυλάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τις κοινότητες». Τις υψηλής ποιότητος εισηγήσεις των κ. Γ. Τσιαούση, Προέδρου των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, καθηγητή Ιατρικής Σχολής. Πανεπιστ. Κρήτης, κ. Αγγελικής Γιαννακίδου, Διευθύντριας Εθνονολικού Μουσείου Θράκης, και κ. Στ. Φωτοπούλου , Διευθύντριας ΔΙΝΕΠΟΚ-ΥΠΠΟΑ , παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ευρύ ακροατήριο. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, στον Αϊ Γιώργη της Πλάτσας, στη Δημητσάνα, με πλήθος κόσμου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του 3ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας και του 2ου Θερινού Σχολείου για τον αγροτικό χώρο ως πολιτιστική κληρονομιά.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος των Γιορτών της πέτρας 2019, τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ευχαριστούν θερμά:
-Το ΥΠΠΟΑ , την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Γορτυνίας για την πολύπλευρη υποστήριξη καθώς και
-Τον όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ, τον όμιλο Μανιάτη , τις επιχειρήσεις Lιving Country και «Τσιαχτάϊ», για τη συμμετοχή τους ως χορηγοί των εκδηλώσεων
-τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές και ην τοπική κοινωνία για την ενεργητική υποστήριξη.
Εκφράζουν επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στους πρωτομαστόρους ( Π. Γκιώκα, Ε. Καγιούλη, Ν. α, Κ.Ταρνανά, και Π. Τσαφαρά) και τους νέους μαστόρους (Κ. Γκιώκα, Ν. Καγιούλη και Α. Καγιούλη), για την άψογη συνεργασία και τη συνολική προσφορά τους που συνέβαλλαν, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην επιτυχή έκβαση και του 3ου Εργαστηρίου της Παραδοσιακής τέχνης της πέτρας..

 

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter