Στις 9 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας για την αποτύπωση του ερειπωμένου τμήματος της γειτονιάς των Αγίων Αποστόλων στα Λαγκάδια και ειδική τεκμηρίωση του κεντρικού μονοπατιού του ερειπιώνα, που θα είναι το ένα από τα δύο κεντρικά θέματα του 7ου εργαστηρίου της πέτρας από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025.
Η 2η Συνάντηση του Δικτύου Ζώσας/Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε 21-23 Φεβρουαρίου 2025, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τη συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Στην προετοιμασία της συνάντησης συμμετείχε ενεργά η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε διαρκή συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πριν 12 περίπου χρόνια τα Άνθη της Πέτρας ήταν ο πρώτος φορέας της κοινωνίας των πολιτών που έφερε στη δημόσια συζήτηση ένα μεγάλο κεφάλαιο του νεότερου πολιτισμού μας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έθεσε στο κέντρο της προσοχής ευρύτερων κοινωνικών ομάδων την προστασία της, την ανάδειξή της και την αναγκαιότητα της διάσωσης της τέχνης της πέτρας.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το 3ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Αμοργό, το διάστημα 21-25 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου που διοργάνωσε το Μιτάτο της Αμοργού, κατασκευάστηκαν ξερολιθιές στον αγροτικό χώρο με τη συμμετοχή μαστόρων από διάφορα νησιά των Κυκλάδων.
Η Σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, υιοθετήθηκε από την UNESCO, στις 17 Οκτωβρίου 2003. Ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά ορίστηκαν οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, και τεχνικές καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και κατά περίπτωση, τα άτομα, αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους».
Ολοκληρώθηκε, την περασμένη Δευτέρα, το εργαστήριο που διοργάνωσαν τα Άνθη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας και στον Πεντάλοφο Κοζάνης, για τους Έλληνες και Ιάπωνες φοιτητές αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των ευρύτερων εκπαιδευτικών εργαστηρίων "Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας", που προώθησε η πρεσβεία της Ιαπωνίας, με την υποστήριξη της Alberta Shipmanagement και της Kuma Lab.
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει την οργάνωση εντατικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου σε Ιαπωνία και Ελλάδα, με τίτλο «Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας» στο πλαίσιο του εορτασμού για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας- Ελλάδας (https://www.gr.emb-japan.go.jp/itpr_el/academic_workshops.html). Στα επιμέρους εργαστήρια θα συμμετέχουν Ιάπωνες και Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής.
Με μεγάλη επιτυχία, για άλλη μία χρονιά, ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες πλέον ετήσιες ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, που πραγματοποιήθηκαν 21-28 Ιουλίου 2024 και διοργανώθηκαν από τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.
Ολοκληρώθηκε η επιλογή των 25 εκπαιδευόμενων του 6ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας που διοργανώνει το σωματείο μας στα Λαγκάδια Αρκαδίας από τις 21 έως τις 28 Ιουλίου 2024. Πέραν του μέγαλου αριθμού των αιτήσεων (σχεδόν τριπλάσιος των διαθέσιμων θέσεων) το χαρακτηριστικό των φετινών υποψηφίων ήταν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο όσων προέρχονται από το χώρο της επιστήμης,
Σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για τη δημιουργία σχολών της τέχνης της πέτρας, που πραγματοποιήθηκε Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στον Πεντάλοφο της Κοζάνης, συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές τα Άνθη της Πέτρας. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται μεταξύ άλλων :
Το 6ο Εργαστήριο της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας που διοργανώνουν τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, θα διεξαχθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας, το κυριότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου, την περίοδο 22-28 Ιουλίου 2024, σε συνέχεια των πέντε προηγούμενων, ιδιαίτερα επιτυχημένων εργαστηρίων.
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στην πρωτεύουσα της Λακωνίας η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18-4-2024 και διοργανώθηκε από την Πνευματική Εστία Σπάρτης, τα Άνθη της Πέτρας και τον Σύλλογο Γορτυνίων της πόλης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και θέμα της ήταν η παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης των Ανθέων «Εγχειρίδιο της Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας».
Τα Άνθη της Πέτρας κατά τη δεκάχρονη και πλέον πορεία τους, έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ξεκινώντας από τη Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας που αποτέλεσε την μήτρα της λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Πελοπόννησο τους τελευταίους τρεις αιώνες, διερεύνησαν και συνέδεσαν την τέχνη των Λαγκαδινών μαστόρων μ’ εκείνη των μαστόρων της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α..
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 ετών παρουσίας του Σωματείου, με θέμα «Πρωτοβουλίες και ψηφιακές δράσεις για την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική».
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, Γιώργου Μιχαλακόπουλου, που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών.