Γιορτές της Πέτρας 2018

Γιορτές της Πέτρας 2018

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2018 – 2Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Οι Γιορτές της Πέτρας 2018, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιουλίου-05 Αυγούστου 2018, στα Λαγκάδια της Αρκαδίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας και είχαν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στις 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια, κοινή τελετή έναρξης με το 1ο Θερινό Σχολείο που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ με θέμα «Ο αγροτικός χώρος ως πολιτιστική κληρονομιά». Τις δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Δρ.κ. Ψυχογιού « Ο Μοριάς ως πεδίο επιτόπιας εθνογραφικής έρευνας: τόπος, λόγος, χρόνος ως πολιτισμικό παλίμψηστο στη διάρκεια» και του Καθηγητή ΕΜΠ Β. Γκανιάτσα «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική ως άυλη και υλική κληρονομιά» παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και ευρύ ακροατήριο από την τοπική κοινωνία . .
Το 2ο Εργαστήριο της Παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των Γιορτών της Πέτρας, περιελάμβανε πλούτο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι αρχιτέκτονες καθώς και ιδιαίτερα έμπειροι πρωτομαστόροι της πέτρας από Λαγκάδια, Ηπειρο (Πυρσόγιαννη) και Μακεδονία (Πεντάλοφο), μετέφεραν στους εκπαιδευόμενους, την πλούσια γνώση και εμπειρία τους, στην τέχνη της λιθοξοϊας. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν στην ολοκλήρωση ημιτελούς κτίσματος του 1ου Εργαστηρίου, αποκατέστησαν μία κατεστραμμένη λίθινη δημόσια κρήνη και εν μέρει ξερολιθικές κατασκευές (παραδοσιακό αλώνι, ημιερειπωμένο κτίσμα-κατοικία), στη θέση Ντραϊνα, πρόδρομο οικισμό των Λαγκαδίων του 16ου -17ου αιώνα. Η συμμετοχή αρχιτεκτόνων και τεχνιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, που δούλεψαν με αφοσίωση και πάθος καθ’ όλη τη διάρκεια του Εργαστηρίου, συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια, για λειτουργία Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας, με στόχο τη εκπαίδευση μιας νέας, καταρτισμένης γενιάς μαστόρων στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας. .
Το θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου περιελάμβανε υψηλής ποιότητος εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς δασκάλους εγνωσμένου κύρους. Συγκεκριμένα καλύφθηκαν ενότητες της πέτρινης γεφυροποιίας (Καθηγητής ΑΠΘ κ. Α. Πετρονώτης), μυλολογίας (κ. Σ. Νομικός, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ελληνικών μύλων), ναοδομίας (κ. Α. Γεωργιάδη, Καθηγήτρια Παν. Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτ. Μηχανικών) και της σχέσης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με φυσικό περιβάλλον, αγροτικό τοπίο (κ. Α. Παρασκευοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου). .
Στο πλαίσιο των Γιορτών της πέτρας 2018, πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Στις 3 Αυγούστου, μέσα από μια υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής οργάνωσης βραδιά, τιμήθηκε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, έχοντας εκ μητρός καταγωγή από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Ο κριτικός κ. Δασκαλόπουλος και η λογοτέχνης κ. Στασινοπούλου μίλησαν για το έργο του. Ο ηθοποιός κ. Καστανάς απήγγειλε με το δικό του θεατρικό τρόπο , ποιήματά του , με συνοδεία μουσικής από τη φλαουτίστα Σ. Μαυρογενίδου. Ο ίδιος ο ποιητής διάβασε επίσης αντιπροσωπευτικά ποιήματα του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπέροχη εκτέλεση από τη χορωδία ΟΡΦΕΑΣ της Τρίπολης, μελοποιημένης σύγχρονης ποίησης καθώς και μελοποιημένων, από τη μουσικό Σ. Μαυρογενίδου, ποιημάτων του ποιητή, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. .
Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κοινή τελετή λήξης με το 1ο Θερινό Σχολείο, στη Δημητσάνα. Τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα « Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς: ποιους αφορά», με συντονιστή τον Πρόεδρο των Ανθέων της Πέτρας κ. Ι. Τσιαούση και εισηγητές την κ. Σ. Φωτοπούλου (Δ/ντρια ΥΠΠΟΑ), την Δρ. κ. Στεργιώτη και τον Καθηγητή ΕΜΠ, κ. Γκανιάτσα, ακολούθησε υψηλής ποιότητας συζήτηση στην οποία, συμμετείχαν εκπαιδευόμενοι και κοινό. Η κοινή τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Πλάτσας ( Αη-Γιώργη ), της Δημητσάνας, με ευρεία συμμετοχή εκπαιδευομένων, στελεχών του ΥΠΠΟΑ, εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, πολιτιστικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. .
Στις 5 Αυγούστου, παρουσιάστηκε από το Θρακικό Θέατρο Σκιών το έργο « Ο Καραγκιόζης βοηθός Λαγκαδινού μάστορα». Το έργο παρουσιάστηκε επίσης σε άλλα 9 χωριά της Αρκαδίας. .
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος των Γιορτών της πέτρας 2018, τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ευχαριστούν θερμά: .
-Το ΥΠΠΟΑ , την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Γορτυνίας για ην πολύπλευρη υποστήριξη καθώς και τον Δήμο Τρίπολης, Το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και το Σύλλογο Μυγδαλιωτών Αθήνας για ην παραγωγική συνεργασία.
-Τον όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ, τον όμιλο Μανιάτη και την επιχείρηση Lιving Country για τη συμμετοχή τους ως χορηγοί των εκδηλώσεων.
-τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές και ην τοπική κοινωνία για την ενεργητική υποστήριξη. .
Εκφράζουν επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στους πρωτομαστόρους ( Π. Γκιώκα, Ε. Καγιούλη, Ν. Καλέλια, Κ.Ταρνανά, και Π. Τσαφαρά) και τους νέους μαστόρους (Κ. Γκιώκα, Ν. Καγιούλη και Α. Καγιούλη), για την άψογη συνεργασία και τη συνολική προσφορά τους που συνέβαλλαν στην επιτυχή έκβαση του 2ου Εργαστηρίου.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter