Γιορτές της Πέτρας 2016

Γιορτές της Πέτρας 2016

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που συντόνισε ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Β. Γκανιάτσας και παρουσίασε η Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2016» το Σάββατο 30 Ιουλίου το απόγευμα.Το θέμα της ημερίδας «Κέντρα και Πολιτιστικές Διαδρομές της Τέχνης της Πέτρας»  προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός υποδειγματικού και πολυπληθούς ακροατήριου που παρακολούθησε  τις υψηλής ποιότητας  εισηγήσεις των Β. Γκανιάτσα, Γ. Τσιαούση, Γ. Λαγού, Γ. Γιαξόγλου, Θ. Μαρούτση, Φ. Γιαννουλίδη & Α. Ψαράκη και συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε!

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης του Δ. Ταλαγάνη με θέμα «Εξ ερειπίων άρξασθαι» στην αυλή του Αϊ-Γιώργη υπό τους ήχους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης, της μουσικής του Μ. Θεοδωράκη και των σφυροκάλεμων των πελεκάνων της πέτρας. Σε μοναδική αντίστιξη με το φυσικό περιβάλλον και τον οικισμό και αφιερωμένη στη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων στη ναοδομία της Πελοποννήσου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα, ενώ στη συνέχεια η σπουδαία ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη τραγούδησε δημοτικά τραγούδια με θεματολογία τον Αϊ Γιώργη, τους μαστόρους και την τέχνη τους.

Δοξαστικό για έναν απ' τους πρώτους οικιστικούς πυρήνες των Λαγκαδίων και σημαντική γειτονιά των μαστόρων, τους Αγ. Αποστόλους ήταν το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Ερείπια: μνήμες της πέτρας" που συγκίνησε τον μεγάλο αριθμό θεατών που βίωσαν μια μοναδική βραδιά την Κυριακή 31 Ιουλίου!  Πρωταγωνιστές, τα ερείπια του οικισμού, που μέσα από τη λογοτεχνία και την εκπληκτική μουσική (αναγνώστης: Θ. Παπαδημητρόπουλος, μουσικοί: Σ. Μαυρογενίδου & Αρ. Χατζησταύρου) αλλά και με το φως που ανάβλυζαν, ταξίδεψαν ντόπιους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, σε μια μοναδική αναδρομή εκπέμποντας τα πιο επίκαιρα μηνύματα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter