Ενημερωτική επιστολή 6 Ιούλιου 2013

Ενημερωτική επιστολή 6 Ιούλιου 2013

Πριν λίγο μέρες συμπληρώθηκαν έξι μήνες ζωής από τη στιγμή που μαζευτήκαμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ». Όταν ξεκινούσαμε το ταξίδι αυτό, ο ενθουσιασμός μαζί με την αμφιβολία για την επιτυχία του εγχειρήματος συνυπήρχε στους περισσότερους από μας. Η διάθεση για προσφορά αντιπάλευε με την γκρίζα οικονομική πραγματικότητα που ενίσχυε το δισταγμό.

Κάπως έτσι έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα, με την προώθηση των διαδικασιών για την αναγνώριση του σωματείου από τις δικαστικές αρχές να προηγείται. Με την εθελοντική δουλειά φίλων που πλαισιώνουν τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» δημιουργήθηκε ένα -κατά γενική ομολογία- όμορφο λογότυπο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η ιστοσελίδα μας.

Παράλληλα άρχισε να συγκεκριμενοποιείται και να εξειδικεύεται το πώς θα φτάσουμε στο στόχο μας, την ανάδειξη των Λαγκαδίων ως εμβληματικού τόπου για την τέχνη της πέτρας καθώς και της συμβολής των Λαγκαδινών μαστόρων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, ξεκίνησε η συγκέντρωση αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, συμφωνητικά, έγγραφα κτλ) και ταυτοχρόνως προχωρήσαμε σε συνεντεύξεις με τους τελευταίους εναπομείναντες μαστόρους ή παιδιά αυτών, που μπορούσαν να μας δώσουν πληροφοριακό υλικό σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή μαζί με τις σχετικές πληροφορίες (πιστοποίηση του τόπου και των ανθρώπων που απεικονίζονται), ώστε να δημιουργηθεί ένα, όσο το δυνατόν, πληρέστερο φωτογραφικό αρχείο. Οι συνεντεύξεις γίνονται με βάση ένα πρότυπο ερωτηματολόγιο και καταγράφονται ηλεκτρονικά, ώστε να ενσωματωθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο μας που είναι υπό διαμόρφωση. Είναι προφανές ότι η συλλογή του αρχειακού υλικού είναι διαρκής και θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για το Ίδρυμα – Μουσείο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας που στοχεύουμε να δημιουργηθεί στα Λαγκάδια. Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του υλικού αυτού θα ανακοινωθούν σε Ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας με την επιστημονική υποστήριξη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ στα Λαγκάδια (τέλος Ιουλίου). Η ημερίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αφορά την αναπτυξιακή προοπτική των Λαγκαδίων που σχετίζεται άμεσα με τους στόχους μας, ενώ η συμμετοχή μας με σημαντικό αριθμό εισηγήσεων υπογραμμίζει αυτή τη σχέση.

Κοινή ήταν και παραμένει η πεποίθηση στα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει να κάνουμε διακριτή την παρουσία μας στην πνευματική και καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξή της με όποιον πρόσφορο τρόπο αυτή κι αν εκφράζεται. Σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση που έγινε το Μάιο, με τη συμμετοχή αρκετών σημαντικών προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής του τόπου (Α. Δεληβοριάς από το Μουσείο Μπενάκη, κορυφαίοι αρχιτέκτονες της χώρας και καθηγητές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, εικαστικοί, λογοτέχνες κτλ) και του Δημάρχου Γορτυνίας έγινε ενημέρωση για την κοινή μας προσπάθεια και συζήτηση για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Η συμμετοχή τους και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι θεωρούν ήδη τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», ως μια κίνηση ενεργών πολιτών που βασιζόμενη στην επιστημονική στήριξη διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων, έρχεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προστασία ενός κορυφαίου τομέα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό της απήχησης της πρωτοβουλίας μας, αποτελεί πρόσφατο δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αναφέρεται εκτενώς στη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονικήτου τόπου και το δικό μας ρόλο(διεύθυνση:http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=516106&h1=true#commentForm).

Με αφορμή την παραπάνω παρουσίαση δημιουργήθηκε ένα σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube και ήδη εμφανίζει υψηλά ποσοστά θέασης (διεύθυνση: http://youtu.be/nRx27WVdJ1Q).

Στο επόμενο διάστημα, οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην εκδήλωση που προετοιμάζουμε στα Λαγκάδια στις 3 Αυγούστου, στην αυλή του Αη Γιώργη. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο μοιρολόγι που αποτελεί σημαντικό τμήμα του δημοτικού μας τραγουδιού. Η ιδιαίτερη αναφορά στο λαγκαδινό μοιρολόγι θα εκφραστεί μέσω ειδικών εισηγήσεων (κ. Μαρία Κατσίκα & κ. Μιχάλης Κάσσης), αλλά και με την ενσωμάτωση μελοποιημένων τοπικών μοιρολογιών σε σχετικό μουσικό έργο του συνθέτη Ν. Τάτση, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, συνοδεία ορχήστρας και της χορωδίας «ΟΡΦΕΑΣ» της Τρίπολης.

Όλα τα παραπάνω όπως είναι εύλογο, δε θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπήρχε η πραγματικά συγκινητική συμβολή των μελών της ΔΕ, των ιδρυτικών μελών, αλλά και των νέων μελών που εντάσσονται για να βοηθήσουν. Μέλη απ’ τα Λαγκάδια κι από άλλα μέρη, που κατανοούν και επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης ενός τόπου με σημαντικό ποσό ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος. Ενεργοί πολίτες που με την οικονομική τους συμβολή (ετήσια συνδρομή και μικρές χορηγίες) καθιστούν δυνατή τη λιτή και απολύτως διαφανή λειτουργία που χαρακτηρίζει τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» και για την οποία είμαστε υπερήφανοι..

 Περιμένοντας να τα πούμε από κοντά στις 3 Αυγούστου, στην πρώτη εκδήλωσή μας στα Λαγκάδια.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter