Ενημερωτική επιστολή 03 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημερωτική επιστολή 03 Σεπτεμβρίου 2015Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πιστοί στη δέσμευσή μας για τακτική επικοινωνία και με αφορμή τη συμπλήρωση του δεύτερου τετράμηνου της φετινής χρονιάς απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, με σκοπό να μοιραστούμε μαζί τους τις εκτιμήσεις μας για την μέχρι τώρα πορεία της Κίνησής μας, αλλά και τις σκέψεις μας για τη συνέχεια.

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο υλοποίησαν μια σειρά από τις σχεδιασμένες δράσεις. Θα ξεκινήσουμε από την καταγραφή των δράσεων που σχετίζονται με έναν απ’ τους κυριότερους καταστατικούς μας στόχους, την πιστοποίηση σημαντικών έργων δημόσιας και ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Λαγκαδινών μαστόρων. Σταθμοί στην προσπάθεια αυτή την περίοδο αυτή ήταν:

• Μελέτη και αποτύπωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Φιγαλεία (Ζούρτσα) του ν. Ηλείας. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) με το οποίο εγκαινιάσαμε μια συνεργασία, με αμοιβαία επωφελής όρους.

• Επίσκεψη για ταυτοποίηση έργων στο νομό Μεσσηνίας. Η επίσκεψη έγινε σε συνεργασία με τον Γιάννη Λύρα, σημαντικό ερευνητή της τοπικής ιστορίας. Περιελάμβανε τα χωριά Βαλύρα, Μαυρομάτι (Αρχαία Ιθώμη), Εύα, Μαγούλα, Στενύκλαρο, Αριοχώρι κ.α. Πέραν των σημαντικών ευρημάτων όπως εντοιχισμένες κτητορικές επιγραφές, αντίγραφα χειρόγραφων συμφωνητικών (αρχοντικό Μαρμαρά στη Στενύκλαρο) κ.α., ο Γ. Λύρας δώρισε λίθινη κτητορική επιγραφή (1829) με τα ονόματα των μαστόρων που έχτισαν τον Άγιο Αθανάσιο Βαλύρας.

• Αποτύπωση της προεπαναστατικής εκκλησίας του Αϊ Γιώργη Στεμνίτσας. Η συγκεκριμένη αποτύπωση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκκλησία αυτή αποτελεί μέρος ενός συνόλου (Πρόδρομος & Ταξιάρχης στα Λαγκάδια, Αϊ Γιώργης στη Στεμνίτσα & Κοίμηση της Θεοτόκου στην Εύα) που έχει κατασκευαστεί την ίδια χρονική περίοδο και από την ίδια ομάδα Λαγκαδινών μαστόρων όπως προκύπτει απ’ τις μελέτες του Αργύρη Πετρονώτη και επιβεβαιώθηκε και από άλλους διακεκριμένους ειδικούς όπως ο Μανόλης Κορρές σε ημερίδα του ΕΜΠ που έγινε στα Λαγκάδια αρχές Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι όλο αυτό υλικό θα ενταχθεί στην υπό συγγραφή εκτεταμένη μελέτη που αφορά το έργο των Λαγκαδινών μαστόρων. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο σ΄αυτή την κατηγορία αποτελεί η παραχώρηση από ιδιώτη του υλικού της αποτύπωσης της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεθύδριο (Νεμνίτσα). Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, τα ΑΝΘΗ συμμετείχαν στις τελετές εγκαινίων του -διεθνώς πλέον πιστοποιημένου- μονοπατιού του Μαινάλου (Mainalon Trail) που έγιναν σε όλο το Δήμο Γορτυνίας. Στο πλαίσιο αυτό γιορτάσαμε μ’ έναν συμβολικό τρόπο τα 2α γενέθλιά μας στη θέση Γκριλάς -κατά τη διάρκεια διάβασης του Λαγκαδινού τμήματος του μονοπατιού-, όπου γινόταν εξόρυξη ορυκτής άμμου απ’ τους μαστόρους.

Παραλλήλως συνεχίστηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την μακροχρόνια παραχώρηση των μύλων του Ράπη απ’ το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ προκειμένου να αναπτύξουν ένα Κέντρο Ενημέρωσης Προβιομηχανικής Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας. Ελπίζουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα υπογραφεί η παραχώρηση, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Η δύναμη που αντλούμε απ’ την απήχηση που έχει η παρουσία και κυρίως η δράση των ΑΝΘΕΩΝ στην ευρύτερη περιφέρεια της Πελοποννήσου μας επιβάλλει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών μας, πέραν των ήδη σχεδιασμένων δράσεων. Στην τελευταία συνεδρίασή του, το ΔΣ αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την Ίδρυση Ιδρύματος Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια. Κεντρικοί πυλώνες του Ιδρύματος θα είναι ένα ακαδημαϊκό Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και η Σχολή μαθητείας της τέχνης της πέτρας. Το Κέντρο Ενημέρωσης που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε στους Μύλους του Ράπη θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με το Ίδρυμα, οι κεντρικές λειτουργίες του οποίου θα μπορούσαν να στεγαστούν στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Ξενοδοχείου, διασφαλίζοντας έτσι και τη βιωσιμότητα του παραμελημένου κτηρίου. Βασικοί εταίροι αυτής της προσπάθειας θα είναι αφενός ο Δήμος Γορτυνίας και αφετέρου η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Η συνολική πρόταση είναι υπό επεξεργασία και όταν θα ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί με τον προσφορότερο τρόπο και την κατάλληλη χρονική στιγμή, ενώ θα ακολουθήσει διαβούλευση για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της.

Όλες οι δράσεις των ΑΝΘΕΩΝ, στα μόλις δυόμισι χρόνια της ύπαρξής τους, τα έχουν καταστήσει, όπως δημόσια αναγνωρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες, ως ένα σημαντικό φορέα πολιτισμού στη χώρα μας. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και από την εξαιρετική επιτυχία που είχαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τον Αύγουστο στα Λαγκάδια με την ονομασία ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, όπου έγινε για πρώτη φορά δημόσια παρουσίαση το ιστορικού πύργου των Δεληγιανναίων και της Λαογραφικής Συλλογής του Π. Κατσιούφη ενώ, ακολούθησε σχετική με τους Δεληγιανναίους ομιλία του Ηλία Γιαννικόπουλου και συναυλία της Αμαλίας Τάτση στη Βίγλα. Οι επιτυχίες αυτές δε μας γεμίζουν μόνο με υπερηφάνεια αλλά, κυρίως μ’ ένα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης για τη συνέχιση της προσπάθειας. Η δυναμική αυτή και η «αλλαγή παραδείγματος» που προτείνουμε τροφοδοτεί και κινητοποιεί απλούς πολίτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Λαγκαδίων και όχι μόνο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η «αποκάλυψη» (απομάκρυνση μπάζων, χωμάτων κτλ) και ανάδειξη της «Μακραίικης βρύσης», μιας παραδοσιακής κρήνης του 19ου αιώνα, με την συνεργασία απλών πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΑΝΘΕΩΝ.

Εν κατακλείδι, όλο το έργο που έχει παραχθεί το προαναφερθέν διάστημα, αποτελεί ένα παραπάνω βήμα υλοποίησης των στόχων που όλοι μαζί έχουμε θέσει. Παρά δυσκολίες της συγκυρίας, το συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν από δυόμισι χρόνια μας επιφυλάσσει πολλές και όμορφες εκπλήξεις. Ως επιβάτες του ίδιου πλοίου, σας καλώ να συμβάλλετε και με την οικονομική σας συνεισφορά -τακτοποιώντας την τόσο απαραίτητη για την επιβίωσή μας συνδρομή σας- στη συνέχιση αυτού του μοναδικού ταξιδιού! 

 

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter