Ενημερωτική επιστολή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ενημερωτική επιστολή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που τα είκοσι πέντε ιδρυτικά μέλη της Κίνησής μας αποφάσισαν να δώσουν μια προοπτική υλοποίησης ενός κοινού οράματος και να συνυπογράψουν το πρακτικό ίδρυσης και το καταστατικό των ΑΝΘΕΩΝ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ανέπτυξαν πλούσια δράση για την υλοποίηση των σκοπών μας. Οι πρωτοβουλίες, που είτε είναι στη φάση της υλοποίησης, είτε έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν –επιγραμματικά- την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (αποτυπώσεις σημαντικών ιστορικών μνημείων κτλ), την τεκμηρίωση και ανάδειξη σημαντικών κτηρίων, την καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της λαγκαδινής τέχνης της πέτρας από τους τελευταίους μαστόρους εν ζωή, τη συγκέντρωση, διάσωση και ψηφιοποίηση πολύτιμου αρχειακού υλικού και τις πρώτες πιλοτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο αριθμός, αλλά και η ποιότητα αυτών των δράσεων έχουν καταστήσει τα ΑΝΘΗ ως ένα σημαντικό φορέα πολιτισμού, που η αναγνώριση από την ευρύτερη κοινωνία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα τοπικά όρια της Αρκαδίας, όπως διαπιστώνεται –ανάμεσα στα άλλα- και από τη μεγάλη επιτυχία των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ». Στη ριζικά ανανεωμένη ιστοσελίδα μας (www.anthitispetras.gr) θα δείτε ένα πανόραμα του έργου που έχει επιτελεσθεί.

Έχοντας κατά νου όλη τη γνώση και το υλικό που έχει συσσωρευτεί καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης και προβολής του, είναι πλέον αρκετά ώριμο το αίτημα για την υλοποίηση του καταστατικού μας στόχου της δημιουργίας Κέντρου παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Για το λόγο αυτό, το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά ενός κτίσματος με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, υπογράφοντας πριν λίγες μέρες ένα σχετικό προσύμφωνο. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο αρχοντικό που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα λαγκαδινής αρχιτεκτονικής και το οποίο με την υλοποίηση της πρότασής μας θα διασωθεί. Στο κτήριο αυτό θα στεγαστούν οι δραστηριότητες του Κέντρου (μουσειακές-εκθεσιακές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές ερευνητικές κτλ), ενώ επιπροσθέτως θα καταστεί επιτελική έδρα αρκετών απ’ τιςσχεδιαζόμενες δράσεις μας.

Για τη συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αγοράς, αλλά και για τα πρώτα έξοδα που σχετίζονται με σωστικές παρεμβάσεις στο κτίσμα, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για να βοηθήσουν στην πραγμάτωση ενός απ’ τους κυριότερους σκοπούς της Κίνησής μας. Αν και οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες της συγκυρίας -που αφορούν όλους μας, στον ένα ή στον άλλο βαθμό- είναι απολύτως κατανοητές, πιστεύουμε ότι ο καθένας από μας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα.  

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter