Ενημερωτική επιστολή 23 Νοεμβρίου 2013

Ενημερωτική επιστολή 23 Νοεμβρίου 2013Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Την ερχόμενη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 1η Γενική Συνέλευση της Κίνησής μας. Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο ζωής από τη στιγμή που μια μικρή ομάδα πεισματάρηδων αποφάσισε μέσα σε χαλεπούς καιρούς να ξεκινήσει μια προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη του έργου και της συμβολής των Λαγκαδινών μαστόρων στην Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της πατρίδας μας και την καταγραφή των Λαγκαδίων στη συλλογική συνείδηση ως εμβληματικού τόπου για την τέχνη της πέτρας.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο έγιναν πράγματα και «θάματα». Κατ’ αρχήν προχώρησε η οργανωτική και θεσμική κατοχύρωση της πρωτοβουλίας μας με τη νομική μορφή του Σωματείου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Παράλληλα ξεκίνησε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ντόπιων Λαγκαδινών και Λαγκαδινών της διασποράς πάνω στους σκοπούς του Κίνησης, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και σε φίλους που δεν είχαν κάποια σχέση καταγωγής με τα Λαγκάδια, αλλά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα δραστηριοποίησης σε ένα τομέα που αφορά το νεώτερο πολιτισμό της χώρας με αποτέλεσμα αρκετοί απ’ αυτούς να γίνουν μέλη μας. Οι πρωτοβουλίες για τη δημοσιοποίηση της δημιουργίας της Κίνησης κορυφώθηκαν στο τέλος του περασμένου Μαίου όπου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών (Α. Δεληβοριάς, Σ. Μερκούρης, Δ. Ταλαγάνης, Ν. Τάτσης, Τ. Παπαϊωάννου και άλλοι καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, λογοτέχνες, Πανεπιστημιακοί κτλ), η οποία αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού εκφράστηκε η θερμή υποστήριξη προς το κοινό εγχείρημά μας. Επιβεβαίωση αυτής της εντύπωσης ήταν εξαιρετική επιτυχία της καλοκαιρινής εκδήλωσης με θέμα το μοιρολόι στην αυλή του Αι Γιώργη στα Λαγκάδια, η οποία ανέδειξε την σημαντική αυτή πλευρά της πολιτιστικής παρακαταθήκης του τόπου, με τη σημαντική συμβολή του συνθέτη Νίκου Τάτση και άλλων ιδιαίτερα αξιόλογων καλλιτεχνών. Οι δραστηριότητες αυτές σε συνδυασμό με την οργανωτική πρωτοτυπία και την πρόταση ενός διαφορετικού «παραδείγματος» στη συλλογική ενεργοποίηση των πολιτών όπως εκφράστηκε και με τις παρεμβάσεις μας στην Ημερίδα του Δήμου Γορτυνίας & της Σχολής Αρχιτεκτόνων που έγινε στο τέλος Ιουλίου στα Λαγκάδια είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά από δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο (ΤΟ ΒΗΜΑ, η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΤΑ ΝΕΑ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ) και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης γεγονός που έδωσε σημαντική ώθηση στην προσπάθειά μας. Παράλληλα, ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης αρχειακού υλικού το οποίο θα αποτελέσει μια ουσιαστική παρακαταθήκη για το Ίδρυμα Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής που στοχεύουμε να δημιουργηθεί στα Λαγκάδια. Έχουμε περάσει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού που έχει φθάσει τα χέρια μας και το αποτέλεσμα όπως αρχίζει να φαίνεται είναι πράγματι εντυπωσιακό.

 Οι συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες κατέδειξε την αναγκαιότητα της συστηματικής προσπάθειας ανίχνευσης και καταγραφής της δραστηριότητας των Λαγκαδινών μαστόρων σε όλη την Πελοπόννησο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Λακωνία στις αρχές Νοεμβρίου όπου τα πρώτα στοιχεία που αποκομίσαμε οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα και θέτουν επιτακτικά την αναγκαιότητα συστηματικών σχετικών πρωτοβουλιών που θα συζητήσουμε αναλυτικά μαζί με τον υπόλοιπο προγραμματισμό μας στην πρώτη Γενική μας Συνέλευση.

 Τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει καταβληθεί από όλους μας σε αυτό το χρονικό διάστημα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας της Κίνησής μας. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό φορέα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος όχι μόνο των Λαγκαδίων και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να καθιερώσουν το σημαντικότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου ως το κέντρο μελέτης και προβολής της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής της χώρας μας.

 Με αυτά τα λόγια -που αποπειρώνται ένα μικρό απολογισμό- θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συμμετάσχετε στην 1η Γενική μας Συνέλευση ώστε να καθορίσουμε μαζί τα επόμενα βήματά μας, για να καταφέρουμε κάθε χρόνο να πλησιάζουμε όλο και κοντύτερα στους στόχους μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η ομαδική δουλειά, ο εθελοντισμός, οι ιδέες και η επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειάς μας είναι το καλύτερο αντίδοτο στην παραλυτική επίδραση της οικονομικής δυσπραγίας και της κοινωνικής δυσθυμίας. Η ενεργητική παρουσία σας δυναμώνει την κοινή προσπάθεια, εμπλουτίζει τη σκέψη, αναδημιουργεί τη συλλογική μας αφήγηση για τις κοινές αναφορές μας.  

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter