Ενημερωτική επιστολή 14 Νοεμβρίου 2014

Ενημερωτική επιστολή 14 Νοεμβρίου 2014Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πλησιάζουμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κίνησής μας η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και σύντομα θα λάβεις πρόσκληση γι’ αυτή. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, θα μπορούσα να πω, ότι ο τελευταίος χρόνος για τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ήταν συναρπαστικός. Δράσεις που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων για τα θέματα της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και την ανάδειξη της συμβολής των Λαγκαδινών μαστόρων στη διαμόρφωσή της στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

 Αφετηρία ήταν η εκδήλωση στο Κλημέντι, όπου συνδιοργανώσαμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας σχετική ημερίδα και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου για μαθητές Γυμνασίων της περιοχής και συνέχεια, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα Λαγκάδια, όπου τόσο η ημερίδα με θέμα τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του οικισμού όσο και οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Αθήνα, Λαγκάδια) έδωσαν πράγματι το στίγμα της συλλογικής μας προσπάθειας που στοχεύει στην ανάδειξη των Λαγκαδίων ως εμβληματικού τόπου της τέχνης της πέτρας.

 Αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι η παραχώρηση στα ΑΝΘΗ των μύλων του Ράπη προκειμένου να αναπτύξουμε ένα Κέντρο Ενημέρωσης προβιομηχανικής Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της παραχώρησης, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της προκήρυξης της σχετικής μελέτης. Επιπλέον, προχωρούμε στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού κουμπαρά, όπου τα έσοδά του θα κατευθύνονται αποκλειστικώς στο συγκεκριμένο έργο. Θεωρούμε ότι, η υλοποίηση του σχεδίου αυτού -πέρα από τη συμβολή του στην υλοποίηση των στόχων μας- μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

 Η έκδοση μιας εκτενούς μελέτης που αφορά τη συνολική παρουσίαση και αποτίμηση του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων με την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων, αλλά και νέων στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα της δράσης μας, αποτελεί προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται ιδιωτικά αρχεία, πηγές από τα ΓΑΚ, καθώς και αρχεία ερευνητών και άλλων επιστημόνων. Επικεφαλής της συλλογικής δουλειάς είναι ο Αργύρης Πετρονώτης, του οποίου το σημαντικότατο αρχείο υποστηρίζει την προσπάθεια. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο διοργανώθηκε τον Οκτώβριο επίσκεψη εργασίας από ομάδα καθηγητών του Πολυτεχνείου και μέλη του Προεδρείου των ΑΝΘΕΩΝ, ενώ στην παρούσα φάση εκτελούνται εργασίες αποτύπωσης σημαντικών κτισμάτων δημόσιας αρχιτεκτονικής από ομάδα μηχανικών. Παραλλήλως, συνεχίζονται αδιάλειπτα οι συνεντεύξεις με παλιούς μαστόρους και η συλλογή αρχειακού υλικού και η ψηφιοποίησή του.

 Τέλος, στον τομέα της επικοινωνίας ήδη λειτουργεί η ιστοσελίδα μας (www.anthitispetras.gr) στο Διαδίκτυο και το χρονολόγιο (www.facebook.com/anthi.petras) στο Facebook, ενώ προχωρά μια εφαρμογή του Google map σχετική με τους τόπους της μαστοριάς.

Με άλλα λόγια – ας μου επιτραπεί να πω – συντελείται ένα μικρό «θαύμα» και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Είναι εύλογο, ότι οι πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη πάρει απαιτούν γενναία οικονομική υποστήριξη, κάτι που γίνεται σ’ ένα βαθμό από τις πρώτες χορηγίες που έχουμε προσελκύσει και τις οποίες κατευθύνουμε αποκλειστικώς για την υλοποίηση των στόχων μας. Οι συνδρομές και οι εισφορές των μελών και φίλων μας, που προέρχονται κατ’ εξοχήν απ’ το υστέρημά τους, κατευθύνονται στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του κόστους των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε και συνεπώς είναι εντελώς απαραίτητες για την επιβίωσή μας, σ’ αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό τοπίο. Η απόλυτα διαφανής και λιτή οικονομική λειτουργία που ακολουθούμε εγγυώνται την πλέον αποτελεσματική διαχείριση και του τελευταίου ευρώ.

 Γι’ αυτούς τους λόγους, αν συμφωνείς κι εσύ πως η προσπάθεια για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι κοινή υπόθεση και θα πρέπει να είναι διαρκής και επίμονη, σε καλώ να βοηθήσεις για την υλοποίηση των στόχων που από κοινού οραματιστήκαμε και ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε. 

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter