Δελτίο τύπου 28/5/2013

ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, τον τίτλο του ποιήματος του Σεφέρη με τον έντονο συμβολισμό, έχει ως επωνυμία η κίνηση πολιτών «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας». Είναι μια πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους μήνες και έχει στόχο την ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής και του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων όχι μόνο στην Αρκαδία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Όραμα των ανθρώπων που τη δημιούργησαν είναι η δημιουργία ενός Ιδρύματος – Μουσείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας στο πανέμορφο και ιστορικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας. Στα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ θεωρούν πολύ σημαντική την επιστημονική στήριξη της προσπάθειας, η οποία μεταφράζεται σε στενή συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μουσεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στα ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν Καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Την Κυριακή 26 Μαϊου, έγινε η πρώτη παρουσίαση της κίνησης πολιτών με την προβολή ενός υψηλής αισθητικής βίντεο, που όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Γιάννης Τσιαούσης, Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, αποτυπώνει την ιστορικότητα του τόπου και το σύγχρονο αφήγημα των πολιτών που ενεργοποιούνται για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας ξεχωριστής από πολλές πλευρές, περιοχής της πατρίδας μας. Ένα αφήγημα που φέρνει στο κέντρο του σύγχρονου ενδιαφέροντος όχι μόνο τα ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ για να δανειστούμε τον όρο του Άρη Κωνσταντινίδη, αλλά και τους δημιουργούς τους, οι οποίοι -για να τιμηθεί η παράδοση στην Τέχνη- παραμένουν «αραχνιασμένοι» στα αζήτητα του πολιτιστικού αποθέματος της σύγχρονης Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» από τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελο Δεληβοριά, τον πρώην πρύτανη του Παν/μίου Κύπρου κ. Χρήστο Αθανασόπουλο, τον Καθηγητή Ιστορίας και Αντιπρύτανη του Παν/μίου Κρήτης κ. Βασίλη Καρδάση, το Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλο, τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γιάννη Λώλο κλπ. Παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Καθηγήτρια κ. Ελένη Μαίστρου και οι Αρχιτέκτονες - Καθηγητές Τάσης Παπαϊωάννου, Κώστας Καραδήμας, και Έλενα Κωνσταντινίδου. Άνθρωποι του Πολιτισμού όπως ο κ. Σπύρος Μερκούρης, η κ. Μαρίζα Φασιανού, ο εικαστικός κ. Δημήτρης Ταλαγάνης, η ηθοποιός κ. Εύα Κοταμανίδου, ο συνθέτης κ. Νίκος Τάτσης, ο θεατρικός συγγραφέας κ. Γιάννης Πάτσης, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Έρση Σπάθαρη, η κ. Σοφία Χηνιάδη-Καμπάνη, η συγγραφέας κ. Βλασσοπούλου, ο Καθηγητής κ. Φώτης Τούντας, ο πρέσβης κ. Μίκης Καμπάνης κ.ά. με την παρουσία τους εκδήλωσαν την επιθυμία τους να σταθούν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια για να διατηρηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης της πατρίδας.  

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter