Γιατί η πέτρα έχει μνήμη...

Γιατί η πέτρα έχει μνήμη...

Η πέτρα κρύβει μέσα της λέξεις. Και εναγκαλιάζει μέσα στη σιωπή της όλο το άχρονο του χρόνου που τη μεταμόρφωσε, της έδωσε νέα σχήματα. Η βίαιη αποκοπή από τη βραχώδη ύλη εμπεριείχε όλο το...

Μαν' Ελένη

Μαν' Ελένη Μαν' Ελένη

Ο Peter Jeffreys ( Παναγιώτης Τσαφαράς ) είναι αναπληρωτής καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Suffolk της Βοστώνης, με πτυχία από το Hellenic College ( BA ) , το  Boston College ( MA) , και το University of Toronto ( PhD). Το έτος 2010 το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Παναγιώτη Τσαφαρά ( Peter Jeffreys ) για το έργο του Selected Prose Works του Κ.Π .Καβάφη( εκδόσεις University of Michigan Press ) και στην Carmen Villela για το έργο της Relatos de Siros του Εμμ. Ροίδη ( εκδόσεις Universidad de Sevilla ). Στο ποίημα του αυτό, η  Ελένη σύζυγος Παναγιώτη Τσαφαρά το γένος Πλουμπίδη, είναι μια χαρακτηριστική  γυναίκα/μάνα που βιώνει τη σκληρή ζωή της λαγκαδινής μαστορικής οικογένειας. Μπολιασμένη με θέληση και δύναμη για τον αγώνα επιβίωσης , αφού είναι επιφορτισμένη με όλες της δουλειές,  στο σπίτι , το χωράφι, το μεγάλωμα των παιδιών, λόγω της απουσίας των μαστόρων στην ξενιτειά...

Τοπικές Σκέψεις για Παραδοσιακές Αξίες

Τοπικές Σκέψεις για Παραδοσιακές Αξίες

Βασίλης Γκανιάτσας 

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, Δεν έχει, νομίζω, ιδιαίτερο νόημα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, μιας και είμαι μέλος αυτής της καλής παρέας, της κίνησης πολιτών Τα Άνθη της Πέτρας. Θα σας ευχαριστήσω όμως θερμά για την εξαιρετική τιμή που μου κάνετε, να μου δώσετε το βήμα στην πρώτη επέτειο του συλλόγου μας και, βέβαια, για την σημερινή σας παρουσία.

Διαδρομές και Έργα Λαγκαδινών Μαστόρων στη Λακωνία

Διαδρομές και Έργα Λαγκαδινών Μαστόρων στη Λακωνία

Την εισήγηση μου θα την ξεκινήσω με μία σύντομη αναφορά στην Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Λακωνίας, όπου θα δούμε τους κυρίαρχους τύπους κτισμάτων ανά περιοχή και την προέλευση των συνεργείων πετρομαστόρων που δούλεψαν & δημιούργησαν στις αντίστοιχες περιοχές. Στην συνέχεια θα αναφερθώ, πιο συγκεκριμένα σε μια πρώτη καταγραφή Λαγκαδιανών μαστόρων που εγκαταστάθηκαν & δούλεψαν στην Λακωνία και θα τελειώσω με μία λεπτομερέστερη αναφορά σε τέσσερεις οικογένειες Λαγκαδιανών πετρομαστόρων.

Λαγκαδινοί μαστόροι-χτίστες

Λαγκαδινοί μαστόροι-χτίστες

Οι Λαγκαδι(α)νοί κατέχουν το λαϊκό πανελλήνιο πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι και αυτοί «έχτισαν τον κόσμο». Τον ίδιον έπαινο ακούμε για τα φημισμένα μαστοροχώρια ανά την Ελλάδα, όπως για τους Δυτικομακεδόνες (Ζουπανιώτες) και Κονιτσιώτες (Πυρσογιαννίτες). Για τους τελευταίους αυτούς Ηπειρώτες χτίστες, Λαγκαδινοί μαστόροι έχουν να πουν καλά λόγια : «Αυτοί πήγαιναν για τη δόξα. Εμείς για το μεροδούλι!». Στην Πελοπόννησο είναι τώρα οι Λαγκαδινοί οι πιο ακουστοί.

Κέντρο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Κέντρο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Μέσα στα τρία χρόνια της δημιουργίας τους τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ έχουν κατορθώσει να γίνουν ένας αναγνωρίσιμος πολιτιστικός φορέας, να έχουν μέλη από διάφορες περιοχές, να έχουν δημιουργήσει πυρήνες συνεργατών σε αρκετές πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου και να έχουν κερδίσει το σεβασμό εξεχουσών προσωπικοτήτων αλλά και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου η αναλυτική αναφορά σε τομείς που δραστηριοποιηθήκαμε όπως η ανάδειξη λησμονημένων έργων των Λαγκαδινών μαστόρων, η πιστοποίηση άγνωστων έργων, η ταυτοποίηση σημαντικών λαϊκών αρχιτεκτόνων, η διάσωση πολύ σημαντικού αρχειακού υλικού που ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης, η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των μύλων του Ράπη κτλ. 

Δύο αδελφοί ναοί

Δύο αδελφοί ναοί

 Τα Λαγκάδια αναδείχτηκαν μάνα μαστοροσύνης βαθμιαία στη διάρκεια του 18ου αιώνα. Έκτοτε ανέδειξαν μαστόρους και εμπνευσμένους λαϊκούς αρχιτέκτονες. Θα προσπαθήσουμε να αποδειχτεί ότι τέτοιοι δημιουργικοί Λαγκαδινοί πρωτομαστόροι υπήρξαν οι νεωτεριστές οικοδόμοι όχι μόνο του ναού του Προδρόμου στα Λαγκάδια, αλλά και του κατά δύο έτη νεώτερου ναού του Αγιώργη της Στεμνίτσας.

Λαγκαδινοί μαστόροι

Λαγκαδινοί μαστόροι

 Όπως τα είχανε ειπωμένα και συμφωνημένα από το βράδυ, έτσι γενήκανε. Πρωί πρωί, ολόκληρο μπουλούκι, άνθρωποι και γαϊδούρια, αργοσαλεύουν από το ένα χωριό στο άλλο και ψάχνουνε για δουλειά. Μικρομερεμέτια που έκαναν σε ένα χωριό γρήγορα τέλειωσαν.

Μικρό “οδοιπορικό” στην Ορεινή Γορτυνία

Μικρό “οδοιπορικό” στην Ορεινή Γορτυνία

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του “14”, μέρα ηλιόλουστη όταν αγνοώντας τις δυσμενείς προβλέψεις της ΕΜΥ για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα» ανηφορίσαμε για μια μικρή βόλτα στα όμορφα Μαγούλιανα, με τελικό προορισμό την ιστορική Λάστα. 

Λαγκάδια Γορτυνίας. Η φυσιογνωμία του οικισμού

Λαγκάδια Γορτυνίας. Η φυσιογνωμία του οικισμού

Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να εντοπίσει και να συγκεκριμενοποιήσει τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία ενός ορεινού οικισμού της Πελοποννήσου, των Λαγκαδίων Γορτυνίας. 

Λαγκαδινοί Μαστόροι, Οικογένεια Πουρνάρα

Λαγκαδινοί Μαστόροι, Οικογένεια Πουρνάρα

Μια από τις πιο σπουδαίες και ονομαστές οικογένειες των φημισμένων Λαγκαδινών μαστόρων ήταν και αυτή των αδελφών Πουρνάρα, που είχαν εγκατασταθεί στο ορεινό χωριό της Γορτυνίας, το Μοναστηράκι. 

Οι Μύλοι των Λαγκαδίων

Οι Μύλοι των Λαγκαδίων

Οι αρχαιότεροι νερόμυλοι ήταν του βασιλιά Μιθριδάτη στον Πόντο. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των μύλων οφείλεται στην Βόρεια Αμερική, στις όχθες του Μισσισσιππή, όπου είχαν εγκαταστήσει μύλους πάσης φύσεως για την άλεση των σιτηρών της ευφορώτατης ομωνύμου πεδιάδος.  

Απογευματινή βόλτα στο χειμωνιάτικο Βαλτεσινίκο

Απογευματινή βόλτα στο χειμωνιάτικο Βαλτεσινίκο

Παραμονές Χριστουγέννων όταν ανηφορίσαμε από τα Λαγκάδια με προορισμό το όμορφο Βαλτεσινίκο. Από την Αγία Παρασκευή αριστερά, περάσαμε απ’ την «Κρυάβρυση», αφήσαμε δεξιά μας τα ορεινά Αρκαδικά μαντριά, και ανηφορίζοντας μέσα από το ελατόδασος φτάσαμε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ήταν περασμένες τέσσερις και χωρίς να χάνουμε χρόνο ανηφορίσαμε στον «Κρόνιο» λόφο για να προλάβουμε να απολαύσουμε, πριν να πέσει το σούρουπο, την όμορφη θέα της λεκάνης του Λάδωνα μακριά, και να κατηφορίσουμε στην επιστροφή με τα πόδια μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού μέχρι την κεντρική πλατεία που μας περίμενε στρωμένο τραπέζι δίπλα στο αναμμένο τζάκι.  

Πεζοπορία από Λαγκάδια προς Βαλτεσινίκο

Πεζοπορία από Λαγκάδια προς Βαλτεσινίκο

Το πρώτο στην Ελλάδα απο τα μόλις δέκα διεθνώς πιστοποιημένα μονοπάτια στην Ευρώπη, το Menalon Trail απόκτησε η χώρα μας, και είναι αυτό που διασχίζει την μαγεία της Αρκαδικής φύσης και αναπτύσσεται...

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

Newsletter