Επίσκεψη στη Λακωνία, Νοέμβριος 2013

Επίσκεψη στη Λακωνία, Νοέμβριος 2013

Με σκοπό μία πρώτη προσέγγιση, διερεύνηση και καταγραφή της παρουσίας και της δράσης των Λαγκαδινών μαστόρων στη Λακωνία, κλιμάκιο της Κίνησης Πολιτών Άνθη της Πέτρας πραγματοποίησε το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου 2013 επίσκεψη στον νομό. Το κλιμάκιο απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο Γιάννη Τσιαούση, τη Γενική Γραμματέα Έλενα Κωνσταντινίδου, καθώς και από τους Σπύρο Τσαφαρά, Ελένη Τσιότρα και Φώτη Τσιότρα. Ο τελευταίος, χτίστης με καταγωγή από τα Λαγκάδια, είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη Λακωνία για πολλά χρόνια.

Η επίσκεψη περιελάμβανε περιηγήσεις στον Λογκανίκο (χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της Λακωνίας, στα σύνορα με την Αρκαδία ), στη Σκάλα (κωμόπολη 35 χλμ. νοτιοανατο¬λικά της Σπάρτης ) και στο Γεράκι (χωριό 39 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης), συναντήσεις και συνομιλίες με κατοίκους του νομού, καθώς και τη συμμετοχή σε μία ημερίδα με τίτλο «Οι δρόμοι της μαστοριάς. Ακολουθώντας τα βήματα των Λαγκαδινών μαστόρων στη Λακωνία» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ευρώτα σε συνεργασία με τα Άνθη της Πέτρας και διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.

Η επίσκεψη στη Λακωνία είχε, κατ’ αρχήν, ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την καταγραφή δημιουργημάτων στον Λογκανίκο, το Γεράκι και τη Σκάλα που φέρουν την υπογραφή Λαγκαδινών μαστόρων. Επιπλέον, έγιναν γνωστά ονόματα Λαγκαδινών μαστόρων που επέλεξαν όχι μόνο να εργαστούν, αλλά και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Λακωνία (Κανελλόπουλος, Κιάμος, Φωτόπουλος, Δρες, Δεδούσης, Κοκολιάς, Ρουτσολιάς, Σιοκορέλης).

Η τοπική κοινωνία με επικεφαλής το Δήμαρχο Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη αγκάλιασε την πρώτη επίσκεψη της Κίνησής μας στην περιοχή. Ουσιαστική βοήθεια πρόσφεραν οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Διαμαντάκος και Νίκη Μιχαλούτσου, ο Θανάσης Σταματόπουλος, κάτοικος Γερακίου, που ασχολείται δυναμικά και εντατικά με την ιστορία του τόπου του, ο Νίκος Πρεβεδώρος και ο Θύμιος Βέργος, ο οποίος γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Σέρβου της Γορτυνίας και έφτασε ως μαστορόπουλο στη Σκάλα το 1933, στην οποία και παρέμεινε. Ο κ. Βέργος όχι μόνο παρακολούθησε την ημερίδα, αλλά και αφηγήθηκε στην αντιπροσωπεία των ΑΝΘΕΩΝ τις αναμνήσεις και τα βιώματά του, δίνοντας ταυτόχρονα πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για τους Λαγκαδινούς μαστόρους και τη δράση τους προπολεμικά, προτού δηλαδή εκλείψουν τα μαστορικά μπουλούκια.  

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter