Γιορτές της Πέτρας 2015

Γιορτές της Πέτρας 2015

Οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2015 είχαν ένα υψηλό συμβολικό φορτίο, αφού μέσω των εκδηλώσεων που περιελάμβαναν είχαν ως στόχο την ανασύνθεση του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου στο οποίο αναπτύχθηκε η τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια, καθιστώντας τα ως το κυριότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος των Ανθέων Γιάννης Τσιαούσης στην εισαγωγική του ομιλία, «…η επιλογή της παρουσίασης του ιστορικού πύργου των Δεληγιανναίων αντανακλά το ιστορικό υπόβαθρο που οριοθετείται χρονικά (περίπου στα μισά του 18ου αιώνα) η ανοικοδόμηση κάποιων δημόσιων κτηρίων στην Πελοπόννησο αλλά και των πρώτων αρχοντικών. Τα παραπάνω  είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης  και του εμπορίου που είχαν ως συνέπεια τη συσσώρευση πλούτου από κάποιες ελληνικές οικογένειες. Από την άλλη πλευρά, η παρουσίαση της λαογραφικής συλλογής Κατσιούφη συμβολίζει μέσω της έκθεσης στοιχείων του υλικού πολιτισμού, το κοινωνικό υπόβαθρο και τη ζωή των απλών ανθρώπων της  αντίστοιχης περιόδου. Μιας καθημερινής ζωής, η οποία πλέον στεγάζεται σε σπίτια που ξεφεύγουν απ’ το πλαίσιο της αγροικίας, καθώς τα μετακινούμενα μπουλούκια των μαστόρων δημιουργούν σταδιακά τον κορμό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής».  

Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου προσήλθε για να δει την πρώτη παρουσίαση του ιστορικού πύργου των Δεληγιανναίων, όπου μετά το παραδοσιακό καλωσόρισμα με τη συνοδεία τσίπουρου ξεναγήθηκαν απ’ τα νεώτερα μέλη της ιστορικής οικογένειας στους κυριότερους χώρους. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο που στεγάζεται η λαογραφική συλλογή, ενώ στον κήπο περίμεναν πλούσια εδέσματα προσφορά της οικογένειας Κατσιούφη.  

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων ξεκίνησε με ομιλία του μελετητή της τοπικής ιστορίας Ηλία Γιαννικόπουλου για την παρουσία της οικογένειας Δεληγιάννη στη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας και ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της Αμαλίας Τάτση με τραγούδια των σημαντικότερων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι κτλ). Η μεγάλη κι ενθουσιώδης συμμετοχή του κόσμου (ντόπιων και πολλών επισκεπτών)  έθεσε από μόνη της τον πήχη για τις επόμενες ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ακόμη ψηλότερα.   

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter