Γιορτές της Πέτρας 2023

Γιορτές της Πέτρας 2023

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ διοργανώνουν και φέτος τις Γιορτές της Πέτρας, μιας καθιερωμένης και ευρύτατα αναγνωρίσιμης σειράς ετήσιων εκδηλώσεων, με βασικό στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας της Λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας στο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τη μεταλαμπάδευσή της τέχνης αυτής στις νεότερες γενιές. Οι Γιορτές της Πέτρας 2023 από τη μία πλευρά θα συνεχίσουν την παράδοση της μαθητείας στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας και από την άλλη θα συνδέσουν την παραδοσιακή τέχνη με τον σύγχρονη πολιτισμό.    

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν στα Λαγκάδια Αρκαδίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023 τα παρακάτω:

  1. Το 5ο Εργαστήριο της παραδοσιακής Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας (εξόρυξη πέτρας, θεμελίωση, οικοδομική, αρμολόϊ) από τις 24-30 Ιουλίου 2023. Στο Εργαστήριο θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ντόπιοι και προσκεκλημένοι μαστόροι της πέτρας, διακεκριμένοι επιστήμονες του αντικειμένου καθώς και σημαντικός αριθμός εκπαιδευμένων (νέοι μαστόροι, νέοι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.) με ειδικό ενδιαφέρον στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τμήμα της εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει αποκαταστάσεις ερειπίων και δημοσίων κρηνών όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
  2. Υπαίθριο Εργαστήριο Γλυπτικής με τίτλο «Από τον Πελεκάνο στο Γλύπτη», στο οποίο θα λάβουν μέρος 5 γλύπτες εγνωσμένου    κύρους. Θα πραγματοποιηθεί 17-30 Ιουλίου 2023, σε ανοικτούς χώρους του οικισμού των Λαγκαδίων, συνδέοντας την                παραδοσιακή λιθοξοΐα με το σύγχρονο πολιτισμό και ειδικότερα με την τέχνη της γλυπτικής. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν στα Λαγκάδια.
  3. Θεωρητικά σεμινάρια που αφορούν την αποκατάσταση μνημείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθώς και τη χρήση παραδοσιακών υλικών δόμησης. Επίσης, κοινό σεμινάριο με το 4ο Θερινό σχολείο για τον αγροτικό χώρο, που οργανώνεται από τη Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, στη Δημητσάνα , 24-30 Ιουλίου 2023.  
  4. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (ξενάγηση, καλλιτεχνικές δράσεις, αφηγήσεις κα), που θα αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας , με στόχο την ανάδειξη και μετάδοση της πολιτιστικής αξίας της παραδοσιακής Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας σε νεότερες γενιές.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter