• Αρχική
  • Blog
  • Πεζοπορία από Λαγκάδια προς Βαλτεσινίκο

Πεζοπορία από Λαγκάδια προς Βαλτεσινίκο

Πεζοπορία από Λαγκάδια προς Βαλτεσινίκο

Το πρώτο στην Ελλάδα απο τα μόλις δέκα  διεθνώς πιστοποιημένα μονοπάτια στην Ευρώπη, το Menalon Trail απόκτησε η χώρα μας, και είναι αυτό που διασχίζει την μαγεία  της Αρκαδικής φύσης και αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από τους οικισμούς Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και καταλήγει στα Λαγκάδια. Το 8ο και τελευταίο τμήμα και ένα απο τα ωραιότερα κομάτια της διαδρομής είναι το ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ-ΛΑΓΚΑΔΙΑ με συνολικό μήκος 13,9 km και χρόνο διαδρομής 4:47 h. Το πρώτο σκέλος περνά από ανοιχτά τοπία κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο του Βαλτεσινίκου, για να βυθιστεί μετά σε ένα απέραντο ελατόδασος. Λιβάδια, αλώνια και σημεία θέας εναλλάσσονται όσο πλησιάζουμε στα Λαγκάδια, άλλοτε το μεγαλύτερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου και σήμερα ένα από τα πιό ζωντανά ορεινά κέντρα.

 Η διαδρομή Λαγκάδια - Βαλτεσινίκο.

Τμήμα Λαγκάδια, Κούμπλιζα, Γκριλά, Ελατάκο, Κρυάβρυση. Ξεκινήσαμε από   από την πλατεία Ηρώων στα Λαγκάδια,, το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής  στις 16:30  της 1ης Ιουνίου το απόγευμα  όπου και το "ρολοϊ του δήμου"-  απ' όπου ξεκινάει το πρώτο τμήμα της διαδρομής που καταλήγει στους μύλους του"Ράπη" αφού περάσει μέσα απο τα πλακόστρωτα μονοπάτια του χωριού . 

DSC08672@CR

Λαγκάδια, οι μύλοι του Ράπη

] Αφήσαμε πίσω το χωριό και ακολουθήσαμε τον ανηφορικό χωματόδρομο που οδηγεί στην Κούμπλιζα, όπου και το παληό εγκαταλελειμένο λατομείο και σημείο εξόρυξης "ορυκτής άμμου" για τις ανάγκες οικοδόμησης του οικισμού.  

DSC08676

Οι πρώτοι περιπατητές 
 
DSC08682

  Μπροστάρης ο απαραίτητος ημίονος ...

 

] Ακολουθώντας, σύμφωνα με τη σήμανση, τα ίχνη του παληού μονοπατιού, κάναμε μιά πρώτη στάση στην ομώνυμη ροοκρήνη με το κρυστάλινο νερό που δροσίζε, αιώνες τώρα, οδοιπόρους και ζωντανά.  

DSC08673

Πηγή Κούμπλιζα σε υψόμ. 1180 μ.

 

Αυτό το καλοσχηματισμένο μονοπάτι, συνεχίζει ακολουθώντας ανηφορικά το δεξιό αντέρισμα του βουνού μέχρι το διάσελο απ' όπου θαυμάσαμε μια τελευταία άποψη του χωριού προτού να χαθεί στον ορίζοντα.   

DSC08695

Ξερολιθιές ορίζουν το ιχνος του μονοπατιού ....

Μετά το διάσελο οι κλίση του δρόμου γίνεται πιό ύπια και το τοπίο αλλάζει καθώς προσεγγίζουμε τους ορεινούς βοσκοτόπους  - εγκαταλελειμένα  χωράφια -  γνωστά σαν "του παπά η λάκκα"

DSC08715 Ορεινοί βοσκότοποι ....

Ακολουθώντας τις παμπάλαιες ξερολιθιές,  περιμετρικά των ακαλιέργητων σήμερα χωραφιών, το μονοπάτι μας οδηγεί στο ξέφωτο, "μπαλκόνι τ' ουρανού" θα τό λεγε ο ποιητής, απ' όπου ξεπροβάλει μπροστά μας το Πανόραμα της ΝΤΡΑΪΝΑΣ  που σου κόβει την ανάσα.  

DSC08722

Το πανόραμα της Ντραϊνας

Μετά την μικρή στάση ξεκούρασης  και αφού απολαύσαμε την μοναδική θέα από το "κρεμαστό χωριό",  όπως εύστοχα  έχουν χαρακτηρισθεί από τους επισκέπτες τους τα Λαγκάδια, συνεχίσαμε την πεζοπορία με το μονοπάτι να διασχίζει αλλού ολάνθιστα λειβάδια με χαμηλή βλάστηση και σε άλλα σημεία μέσα από το ελατόδασος και τούς μυρωδάτους κέδρους.

 Έπιασε να σουρουπώνει και δροσερές σταγόνες μιάς ξαφνικής ανοιξιάτικης βροχής έπεφταν όταν φτάσαμε στον "Γκριλά", άλλη μιά τοποθεσία - λατομείο ορυκτής άμμου, στην οποία το σωματείο "Ανθη της πέτρας", στα δεύτερα γενέθλιά του, διοργάνωσε μικρή εκδήλωση τιμώντας τους Λαγκαδινούς μαστόρους και ιδιαίτερα τους αφανείς και ταπεινούς ήρωες στη μάχη της μαστοριάς "τα μαστορόπουλα" που ήταν επιφορτισμένα με πλείστα όσα καθήκοντα όπως το φόρτωμα και η μεταφορά των απαραίτητων υλικών (πέτρα, άμμος, ασβέστη) από τα λατομεία στον τόπο του έργου, η φροντίδα (φύλαξη και βόσκηση) των "ζωντανών" και ότι άλλη δευτερότερη δουλειά εβαζε ο νους του ανθρώπου.  

DSC08737

Ψηλά στ' αλώνια ...

 

Μετά από σύντομη ομιλία και επίδειξη επί τόπου σχετική με τον τρόπο εξόρυξης, συλλογής, κοσκινίσματος και φορτώματος της άμμου στο χωρο του λατομείου, προσφέρθηκαν γλυκά και δροσερό νερό στους οδοιπόρους και συνεχίσαμε μέχρι την "Κρυάβρυση" όπου έληξε η όμορφη βραδιά. 

 

DSC08744

Θέση Γκριλάς

 

Παρακάτω σε αναμνηστική φωτογραφία τα  ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, το ΔΣ, τα μέλη και οι φίλοι μαζύ με περιπατητές του μονοπατιού.

AnthiGenethliaDeytera Άνθη της Πέτρας, μέλη και φίλοι 

About the Author

Γιώργος Κατσιούφης

Γιώργος Κατσιούφης

Πολιτικός μηχανικός, συν/χος Δ/ντής ΥΠΕΧΩΔΕ

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter