• Αρχική
  • Blog
  • Η συμβολή των Λαγκαδιών μαστόρων στη νεοελληνική ναοδομία του 19ου αιώνα

Η συμβολή των Λαγκαδιών μαστόρων στη νεοελληνική ναοδομία του 19ου αιώνα

Στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την κίνηση πολιτών «τα Άνθη της Πέτρας» για την συνολική καταγραφή του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη και ανάδειξη της δράσης τους και ως ναοδόμων. Η ανέγερση μεγάλων ναών, όπως και ορισμένων ακόμα μεγάλων δημόσιων κτηρίων καθώς και γεφυριών, ιδιαίτερα προς το τέλος του 19ου αιώνα, αποτελούν την κορύφωση του έργου τους. Πρόκειται για κατασκευές μεγάλων τεχνικών απαιτήσεων και κλίμακας σε σχέση με το παραδοσιακό πλαίσιο στο οποίο ούτως ή άλλως εντάσσεται η δράση τους. Ιδιαίτερα το έργο τους ως ναοδόμων εγγράφεται στη γενικότερη ανάπτυξη της νεοελληνικής ναοδομίας σε όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα, όχι μόνο στα αστικά αλλά και στα μικρά ημιαστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Η εργασία που ακολουθεί, αποτελεί συνοπτική παρουσίαση όσων έχουν έως τώρα καταγραφεί και διερευνηθεί σχετικά με την συμβολή τους στην ανάπτυξη της ναοδομίας της περιόδου αυτής.

Μεγάλο τμήμα όσων θα αναφερθούν αποτελούν ερευνητική προσπάθεια των μελών αλλά και των απλών υποστηρικτών της κίνησης των Ανθέων της Πέτρας, πολλά δε από αυτά βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της1. Πληροφορίες αντλήθηκαν επίσης από τις εργασίες του ερευνητή Χρήστου Κωνσταντινόπουλου για τα συνεργεία μαστόρων της Πελοποννήσου, ενώ όσον αφορά την ναοδομία του 19ου αιώνα, στο σύνολο του τότε ελεύθερου ελληνικού κράτους και κυρίως στην Πελοπόννησο, πολύτιμο είναι το σχετικό έργο του αρχιτέκτονα Γρηγόρη Πουλημένου.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η ερευνητική αυτή προσπάθεια τελεί υπό την συνεχή καθοδήγησή του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των Ανθέων της Πέτρας, καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη και βασίζεται στις μακροχρόνιες έρευνές του σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά συνεργεία μαστόρων της Αρκαδίας, αλλά και του συνόλου του ελλαδικού χώρου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η εργασία περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

1. Ιστορικό πλαίσιο

2. Ο 18ος αιώνας

3. Ο 19ος αιώνας

4. Η περίπτωση της Ηλείας

5. Τα γενικά χαρακτηριστικά Λαγκαδινής ναοδομίας

 

Διαβάστε ολόκληρη την εργασία

 


About the Author

Αναστασία Θ. Γεωργιάδη

Αναστασία Θ. Γεωργιάδη

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ. Μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές ΕΜΠ

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter