Ι. Μαλλιαρόπουλος: Ένας σπουδαίος ευπατρίδης με σημαντική συμβολή και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Ι. Μαλλιαρόπουλος: Ένας σπουδαίος ευπατρίδης με σημαντική συμβολή και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

                                         Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος 1847-1919 ,

                                                           Ένας Αιώνας Μετά...

Στις 18/12/2019, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου-Παράρτημα Τρίπολης, η εκδήλωση «Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος 1847-1919, ένας αιώνας μετά..», με την συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τρία μέρη: -ένα σύντομο ιστορικό της ζωής του που επιμελήθηκε η «ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», τα αποκαλυπτήρια πορτραίτου του Ι. Μαλλιαρόπουλου, που φιλοτέχνησε η ζωγράφος κ. Μαριλύ Ξαγά καθώς και μουσικό μέρος με τη συμμετοχή της χορωδίας ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Αντισμήναρχος κ. Δ. Φωτόπουλος, Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων καθώς και πλήθος κόσμου. Η Γεν. Γραμματέας των ΑΝΘΕΩΝ κ. Αναστοπούλου Αγγελική μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Ι. Τσιαούση υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του σπουδαίου αυτού ευεργέτη, και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Ο Ι. Μαλλιαρόπουλος, ήταν ένας σημαντικός γιατρός-χειρουργός, ο οποίος μετά τις σπουδές του στη Γερμανία εργάστηκε στα Λαγκάδια (τόπος καταγωγής του) και την Τρίπολη στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Επιπροσθέτως, άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στον πολιτισμό, με την δημιουργία του Μαλλιαροπούλειου θεάτρου, ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα στην Ελλάδα σήμερα, θέατρα εκείνης της εποχής, που είναι και το τελευταίο έργο της επίσημης θεατρικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα , εκτός από μεγάλο χρηματικό ποσό, δώρισε στο Δήμο Τρίπολης και την κατοικία του, αρχοντικό εκείνης της εποχής, σε τμήμα της οποίας στεγάζεται σήμερα το Πολεμικό Μουσείο. Στα πλαίσια της πολιτιστικής του προσφοράς ακόμα και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική,   περιλαμβάνεται ο ναός του Αγ. Ευσταθίου στα Λαγκάδια. Κτίστηκε με δαπάνη του το 1898, στη μνήμη του αδελφού του Ευσταθίου, απ’ όπου και η ονομασία. Έχει κατασκευασθεί με ιδιαιτέρου κάλλους λιθοδομή και φέρει χαρακτηριστικά στοιχεία της Λαγκαδινής ναοδομίας του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο ιδιαίτερος τύπος περιθυρώματος της κύριας εισόδου στο ναό με ευρύ άνοιγμα, οριζόντιο λίθινο υπέρθυρο και άνωθεν τύμπανο, καλυπτόμενο από ημικυκλικό ανακουφιστικό τόξο. Αξιοσημείωτα επίσης είναι και κάποια άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία (τετράγωνος τρούλος), τα οποία δεν απαντώνται αλλού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του καθηγητή Αρχιτεκτονικής, κ. Αργ. Πετρονώτη. Παράλληλα, ο Ι. Μαλλιαρόπουλος είχε συμβάλλει οικονομικά –κατά ένα μέρος τουλάχιστον- στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του πετρόκτιστου ρολογιού στο κέντρο του οικισμού, ενός από τα σημαντικά τοπόσημα των Λαγκαδίων, στο οποίο η επίδραση του νεοκλασσικισμού είναι εμφανής.

Άνθη της Πέτρας

newlogo23Μη κερδοσκοπικό Σωματείο
«Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής -
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Διεύθυνση:
28ης Οκτωβρίου 55
Νέα Πεντέλη Τ.Κ. 15236

 

Ακολούθησέ μας

Facebook
Twitter
YouTube
Googleplus

 

Newsletter